Kőtámfal fonott / sodrott hálóból :: Galéria (1 kép)

Kőtámfal fonott / sodrott hálóból :: Általános jellemzők

Amennyiben vízfolyásos, meredek kertoldalakat szeretnénk megtámasztani, vagy nagyobb szintkülönbségű támfalakat betonmunka nélkül kialakítani akkor az ún. fonott hálós gabion támfal lehet a megoldás. A gabionok az építés helyszínén kővel megrakott acéldrót szerkezetek, melyek a tömegüknél fogva biztosítják a meredek rézsűk állékonyságát. A szárazon építhető szerkezetek, azaz a habarcs nélkül egymásra rakott kövek, az emberiség legrégebbi építményei. Több mint 100 éve tették először a köveket acélkosárba.
A gabion szerkezetek gyorsan és gazdaságosan építhetők minden körülmények között, és különösen alkalmasak a rézsűk stabilizálására a hegyes vidékeken és kedvezőtlen talajadottságú területeken. A gabion támfalak rugalmasak, ugyanakkor a bekövetkező talajmozgások nem okoznak teherbíró képesség csökkenést a már megépült támfalszerkezetekben, ellentétben a merev betonszerkezetű támfalakkal, ahol repedések, törések és végül a támfal tönkremenetele következhet be.
A gabion szerkezetből épült támfalak tehát gazdaságos és attraktív alternatívái a betonból épülő támfalaknak. A helyi kővel, esetleg tört betondarabokkal is megtölthetők. Két feltételnek kell teljesülnie a töltőanyaggal szemben: a frakciója legyen nagyobb, mint a háló nyílásai, illetve legyen fagyálló.
A meredek rézsűk megtámasztása során nem csupán műszaki, hanem esztétikai és környezeti kívánalmakat is ki kell elégíteni. A gabion támfalakon egy-két év alatt a növényzet megtelepül, de tervezetten, válogatott növényfajokkal is beültethetők. Alkalmazásuk ezért számos előnyt jelent a más típusú szerkezetekkel szemben.
A gabion szerkezetre nagyfokú vízáteresztő képesség a jellemző, ezért szükségtelen - a betonszerkezeteknél elkerülhetetlen - hátszivárgó, drénhálózat építése. A talajjal érintkező felületeken nagy vízáteresztő képességű geotextíliát kell fektetni, így a kövek közötti hézagok nem tömődnek el. A támfal költsége 25%-kal kevesebb, mint a betonszerkezetű támfalaké. A kőkosarak (gabionok) erősen horganyzott acélhuzalból, duplán tekert technológiával előállított hálóból készülő, különböző méretű téglatestek. A huzal átmérője általában 2,7mm (1. ábra). A kőkosarak (gabionok) általában 1x1 vagy 1,0x0,5 méteres, négyzet keresztmetszetű téglatestek, méterenkénti osztóhálóval, vagy anélkül. Alkalmazhatók súlytámfalként, rézsűvédelemre, partvédőműként vagy zajvédőfalként.

Kőtámfal fonott / sodrott hálóból :: A Termék előnyei

  • támszerkezetek és megerősítések a mélyépítésben, út-, és vasútépítésben, vízépítésben, kertépítésben, alapozásban (3. ábra)
  • partvédelem, erózióvédelem
Tulajdonságok / alkalmazás célja:
  • maximális teherbírás és alakváltozás
  • megfelel a legmagasabb statikai követelményeknek
  • vízáteresztő: nincs hidrosztatikai nyomásnak kitéve

Kőtámfal fonott / sodrott hálóból :: Minőség

Az acélhálók anyaga: 372-540 N/mm2 szilárdságú acélhuzal (EN 10218-2 illetve BS1052/80 szerint) (közelítően megegyezik az MSz EN 10025:1998 szerinti S 235 J 2 G3 jelű acél anyaggal)
Horgany bevonat: 260 g/m2 (BS 443:1982)

A háló termékek készülnek horgany+PVC védelemmel is.

Háló-drót

 
D=80 x 100mm (lyukszélesség
d=2,7; 3,0mm

Gabion kosarak

L=1,5; 2,0; 3,0; 4,0m ± 3%
B=1m ± 5%
H=0,5; 1m ± 5%

Valamennyi gyártmány kétszer csavart, hatszögletű szemekkel kialakított acélhuzal hálóból készül. A gabionok legtöbb változata rendelhető közbenső osztóhálókkal (diafragmákkal), vagy anélkül. A gabion doboz (vagy matrac) falait átkötő huzalok fogják össze. A gabion dobozokat kamrákra osztják – általában- 1 méterenként elhelyezett diafragmák segítségével. A dobozok készítésénél használt drót vastagon horganyzott lágyacél anyagú. A háló méhsejtes szerkezetű, melyben a nyílások szélessége D=80x100mm, a huzalok átmérője d=2,7mm.
A kibomlás elleni fonott háló duplán sodort hálószem kapcsolatai megakadályozzák az esetleg elvágott vagy elszakadt szál kibomlását, a hibahely minden esetben a környező mezőkre korlátozódik. Az elemek összeállítása fűződróttal és/vagy tűzőkapoccsal történhet.

     Kőtámfal fonott / sodrott hálóból :: Szerkezeti rajzok (3 kép)

Kőtámfal fonott / sodrott hálóból :: A kőkosarak összeszerelése

A kőkosarak lapra hajtogatva, összekötözött csomagokban érkeznek a beépítés helyszínére. A csomagok szétbontása után a kőkosarak összeszerelése egyenként, kézi erővel történik. Az összeállított kőkosarakat a beépítés helyén előkészített terepre helyezzük a rendelkezésre álló terv szerint. Amennyiben a kőkosarak feltöltéséhez viszonylag kicsi, egyenletes méretű köveket használunk, amelyek azonban nagyobbak, mint a gabionháló nyílásmérete, akkor a feltöltés ömlesztéssel történik. A töltőkövek lehetnek zúzottak vagy folyamiak egyaránt.