Zajvédelem :: Galéria (6 kép)

Zajvédelem :: Általános jellemzők

A minket körülvevő zajforrások rendkívül sokrétűek. Ezen zajforrások jelentős részét képezik a közlekedésből eredő zajok: gépkocsik, vonatok, repülőgépek. A közúti és vasúti teherszállítás mértékének, az autópályák, gyorsforgalmú utak hosszának, használatának növekedésével megnőtt az igény a zajvédelmi megoldások realizálására.

Kisvárosias, kertvárosias környezetben sem hat zavaróan (sőt!) a kókuszpaplannal bélelt, földdel töltött, aztán növényekkel beültetett 3m magas zajvédő fal, mely 33dB-t nyel el az úton közlekedő gépjárművek zajából (1. ábra).

A közúti közlekedésből eredő zajok a legáltalánosabbak, melyeknek fő összetevői az alábbiak:

 • gépkocsi hajtómű zaja (motor, kipufogó, hűtőszellőző, elhasználódott alkatrészek)
 • gördülési zaj (gumiabroncs)
 • menetszél (geometria)
A zajvédelem megoldható aktív és passzív módon. Az aktív zajvédelemmel kapcsolatos teendőket a gépjármű-technológia fejlesztéséért felelős mérnökök látják el, ahol nekünk van óriási szerepünk, az a passzív védelem, pontosabban a zajterhelés mértékének csökkentése az ún. átviteli úton, azaz a zajkibocsátó és a zaj befogadója között (pl: autópályán közlekedő gépkocsik és az út mellett lakók közötti távolság légvonalban).

Autóutak, autópályák, vasútvonalak, és repülőterek mellett a zajvédelem leggazdaságosabb módja: zajvédő falak építése. A VIPA-TRADE KFT. a német FERRONDO cég kiváló minőségű termékeit forgalmazza. A FERRONDO csoport tagjai bevizsgált, CE tanúsítvánnyal rendelkező termékek, melyek rendkívül esztétikus és környezetbarát megjelenésükkel, újszerűségükkel méltán nyerik el egyre több közlekedésépítési beruházó tetszését.

A világ minden pontjára elért már a kőkosaras építési technológia, így például a Nürnberg – Ingolstadt közötti nagysebességű vasútvonal mentén is Íves kőkosár zajvédőfal került megépítésre. Az összesen 3100 m hosszú zajvédő fal Limburg közelében 3 kamrás rendszerrel épült meg.

A kővel töltött külső kamrák között egy elnyelő lap és egy méretezett vasbetonmag lett beépítve, mely a zajelnyelés mellett a szélterhet, statikai és dinamikus hatásokat veszi fel (2-3. ábra).

Az íves körkosarak raklapokon kerültek az építkezéshez kiszállításra. A gyors szerelés a helyszínen, a töltés pedig rakodógépekkel történt. A rendszer egyik fő előnye a gazdaságosság és a gyorsaság. A statikailag ideális kör keresztmetszet nem igényel külön feszítő- vagy távtartó elemeket, fenék- és fedőrácsot. Az innovatív szerkezet és töltés lehetővé tesz az egész falmagasságon és keresztmetszeten keresztül egy homogén építményt, mérettartósságával gondoskodik egy optimális teherelosztásról. Műszaki és gazdasági előnyei mellett lakossági visszajelzések igazolják, hogy a rendszer esztétikus és emberközeli.Zajvédelem :: A Termék előnyei

 • csupán három fajta alkatrész
 • gyors építés
 • gyors és egyszerű szerelés, különleges szerszámok nélkül
 • zavaró távtartók és merevítők nélküli szerkezet
 • költségtakarékos kőtöltés egyszerű gépekkel
 • a nem drága töltőanyag ellenére esztétikus megjelenés
 • lekerekített megjelenés
 • variálható vonalvezetés
 • 1-2-vagy akár 3 kamrás kialakítás
 • egyéni töltési lehetőségek
 • egyedi megjelenés

     Zajvédelem :: Szerkezeti rajzok (3 kép)

Zajvédelem :: Minőség

A fémszerkezetre jellemző paraméterek:

 • Hidegen húzott hengerhuzal
 • Alu-Horgany bevonat: 350g/m2
 • Huzal-húzószilárdság: ≥ 450 N/mm2
 • Huzalátmérő: 4,5mm ill. 5 mm
 • A huzalok kapcsolása elektromos hegesztéssel
 • Rácsméret: 5/10 cm ill. 10/10 cm
A Ferrondo kiválóan ötvözi a funkciót és a design-t. A hengeres kialakítás sokféle összeépítést tesz lehetővé. A körkosarak úgy építhetőek össze, hogy igény szerint oszlopelrendezést vagy kötésben levő elrendezést alkothatnak. A kapcsolási rendszer további föld vagy betonmag töltéssel zajvédő, hangelnyelő, de mégis természetes védőfalként építhető. A látszó oldali természetes kőfelület által harmonikusan illeszkedik a környezetbe. A különböző anyagok kombinációja – kívül kő, belül föld – további lehetőséggel szolgál, a növényekkel történő intenzív befuttatás lehetőségével. A pozitív idő és költségtényezők mellett a Ferrondo nemcsak egy hatásos védőrendszer, hanem egy esztétikai plusz is a lakók részére.

Zajárnyékoló fal építése természetesen sík felületű gabionnal is lehetséges. A kétféle forma kombinálható is.

Az ily módon épített falak nem csak jól funkcionálnak, hanem szépek, természetes megjelenésűek, és bátran mondhatjuk,hogy tájbaillőek is, hisz helyi anyaggal (vagy legalábbis a legközelebbi bányából) töltjük. Megjelenésükre nem az ipari jelleg jellemző, ezért települések forgalmasabb belterületeire, kertvárosias környezetbe is illeszthetők.

A falak monotonitását töltéskombinációkkal (két különböző, kontrasztos színű töltőkő alkalmazása), növényzet falra futtatásával oldhatjuk fel.

Az esztétikai előnyökön túl fontosnak tartjuk a környezetvédelmi szempontokat, azaz, hogy újrafelhasználható szerkezettel dolgozunk, melybe természetes anyag kerül, ami nem szennyez, nem fakul, nem károsítja az utak sózása, vízáteresztő, rendkívül időtálló, gyorsan építhető és gazdaságos!